Om oss

Vår lokal

Vi håller till på Medborgarhuset i Ånge. Gå in den högra ingången.

Hitta hit

Styrelsen för Teaterverkstan

Ordförande: Pontus Andersson

Vice ordförande: Helena Gerling

Kassör: Karin Margareta Almehed

Sekreterare: Jimmy Bergkvist

Ordinarie ledamot: Natalia Moroz

Ordinarie ledamot: Saga Bond

Ordinarie ledamot: Gert Bergström

Valberedning: Vakant


Teatern lever i just det ögonblick när du hör och ser en föreställning.  Det ensemblen gör nu kan aldrig hända igen. De uttrycker liv och känslor med sin kropp, sin röst och sin närvaro. De gestaltar människor från olika sammanhang och tider. En amatörskådespelare satsar oändligt med tid, kraft och energi för att slutligen ge allt för just dig.  Ibland är det lätt och lustfyllt, ibland väldigt svårt för deltagarna.  Amatörteater skapar gemenskap och stor glädje för dem som deltar. 

Amatörteater har funnits många år nu i Västra Medelpad. Flera hundra barn, ungdomar och vuxna har deltagit i ungdomsteaterprojekt,  kabaréer, i revy och framför allt i sommarteater. Att få delta i kreativ verksamhet, i kulturskapande är utvecklande och glädjefyllt. Att få ta hänsyn, samarbeta, inte ge upp och att tänja på sina gränser, det är värdefullt att få göra. 

Om Teaterverkstan

Föreningen Ånge Kabaré (som den fortfarande heter på pappret, men ”Teaterverkstan” i folkmun) har de sista åren hyrt egna lokaler för att kunna växa och ha den omfattande verksamheten igång. Sedan hösten 2021 har vi all vår verksamhet på Medborgarhuset i Ånge där vi har fina lokaler i ett gott samarbete med Ånge Folketshus.
Det behövs utrymmen för kostym, rekvisita och teknik m.m. Men det allra viktigaste är att ha engagerade medlemmar och ledare. Teaterverksamhet och dans finns inte utan ledare.
En teaterproduktion finns inte utan ett manus.

Historik

Ånge Kabaré producerade ursprungligen i huvudsak kabaréföreställningar i Ånge Folkets Hus. Inledningsvis varje år och under de senaste åren vartannat år. Föreningen har därefter i flera år också haft barnteatergrupper och en verksam ungdomsgrupp. Numer heter föreningen ”Teaterverkstan” men namnet ”Ånge Kabaré” finns ännu kvar på pappret.

Exempelvis spelade ungdomsgruppen år 2004-05 pjäsen ”Under Ytan” i Ånge Folkets Hus, 3 öppna föreställningar samt skolföreställningar. De framförde också pjäsen i Hus 25 i Sundsvall, Härnösands Teater och gav en skolföreställning i Kramfors.
Pjäsen ”Krossa allt” 2019 var även det en ungdomsföreställning som åkte på turné, denna gången till Matfors.
Under senaste året har ungdomsgrupperna satt upp två större produktioner; ”Frihetens barn” och ”Trycket” som båda spelades inne på Medborgarhuset under våren 2022. Just nu arbetar vi med en ny ungdomspjäs med arbetsnamn ”Tåget” och den kommer att ha premiär under våren 2023.

Bild 690

Föreningen har även – två gånger – producerat sommarteatern ”En Knekt för mycket” i samarbete med Borgsjö Hembygdsförening på Borgsjö Hembygdsgård.

Föreningen var också medarrangör vid sommarteatern ”Ur eld och aska”, som spelades vid Gransjön, i samarbete med Stöde Teaterförening. Spelet om Den Heliga Birgitta, som turnerade i Medelpad och Jämtland under 2003, gjordes också i samarbete med en rad aktörer. Stöde Hembygdsförening var då huvudarrangör.

Amatörskådespelarna från Ånge Kabaré deltog i sommarspelet Vägen hem i Loböle – Stöde sommaren 2005.

Under senaste åren har föreningen satt upp flera pjäser under vinterhalvåren men även sommarproduktioner som exempelvis ”Krogen” om Moster i Krog som föreningen tidigare spelat ett flertal pjäser om under 80- och 90talet.

Läs mer om våra tidigare projekt under länken ”tidigare föreställningar”.
Att arbeta med teater och drama med unga människor är att hjälpa dem att skapa mening i sina liv. Dramaövningar är en metod för att hitta en djupare förståelse i många svåra frågor. Man bygger upp en social medvetenhet och bryter tabun. Bilder och egna upplevelser finns kvar i minnet långt efter det att orden har glömts bort. Att uttrycka sig själv, känslor och idéer kreativt i t.ex. teater, musik, dans och sång ger människor en öppen inställning och en bra självkänsla.
Av den anledningen så verkar Teaterverkstan för att utveckla barn- och ungdomsteatern, samt teater där barn-ungdomar-vuxna möts i gemensamma projekt.
Föreställningarna är i sig inte huvudmålet, utan det arbete som görs i grupperna på resans gång.

Omslagsbild: Maria Marre Gustafsson